English

Musici

Heleen Hulst (viool)

In Musici

4-heleen-viool-2Heleen Hulst studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. De afgelopen jaren maakte zij deel uit van onder andere het Asko|Schönberg Ensemble, Remix Porto en het Nieuw Ensemble. Recent richt zij zich hiernaast ook meer op de oude muziek en speelt bij het Combattimento Consort, Anima Aeterna en de Van Swieten Society. In 1995 en 1997 nam zij deel aan het Tanglewood Music Festival waar zij beide keren werd onderscheiden met de prijs voor ‘an outstanding violinist’.
In 2010 schreef Martijn Padding het vioolconcert ‘White Eagle’ voor haar en het Asko Ensemble, dit concert is inmiddels op CD verschenen.

Haar brede belangstelling bracht haar tot samenwerkingen met o.a. het Nederlands Dans Theater, Dansgroep Krisztina de Châtel, ZT Hollandia en choreograaf Paul Selwyn Norton.

Met pianist Gerard Bouwhuis vormt zij een duo dat zich vooral toelegt op het repertoire van de 20ste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op waaronder Paul Termos, Cornelis de Bondt, Elmer Schönberger, Peter Adriaansz, Martijn Padding en Guus Janssen.

In 2005 richtten zij samen de kamermuziekgroep Nieuw Amsterdams Peil op; een groep die zich richt op de kamermuziek van de 20ste en 21ste eeuw.

Gerard Bouwhuis (piano)

In Musici

3-Gerard-Piano-2De pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire.
Hij geeft recitals en is een veelgevraagd solist bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland.
Als solist was hij betrokken bij uitvoeringen met o.a. Schönberg Ensemble, Ebony Band, Nederlands Blazersensemble, Radio Kamerorkest en BBC National Orchestra of Wales met o.a. de dirigenten Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Werner Herbers, Peter Eötvös en Emilio Pomarico.

In 1978 richtte hij met Cees van Zeeland het Pianoduo op. Sinds 1989 maakt hij deel uit van de groep LOOS. in de loop van zijn carrière heeft Gerard Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Rob Zuidam, Guus Janssen en Martijn Padding.Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid Amerika, Canada, Japan en Australië. Met Heleen Hulst vormt hij sinds 1998 een duo en richtte met haar Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble dat zich richt op de kamermuziek van de 20e en 21e eeuw.

Voor zijn bijzondere inzet voor de hedendaagse Nederlandse muziek ontving hij in 2003 de Theo Bruinsprijs. Bouwhuis is docent hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag

Niels Meliefste (slagwerk)

In Musici

niels 184Niels Meliefste (1979, Nederland) studeerde klassiek slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Wim Vos en Luuk Nagtegaal, en Afrikaans slagwerk bij Aly n’Diaye Rose.
In 2000 won hij de tweede prijs, de publieks- én de scholierenprijs van het TROMP-concours, in 2003 de Juryprijs op het Grachtenfestival Conservatorium Concours en in 2005 (met Claire Edwardes als Duo Vertigo) de derde prijs in het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours.
Niels is vast lid van Anumadutchi, en sinds 2006 van Slagwerk Den Haag. Verder speelde hij onder meer bij Asko|Schönberg Ensemble, Radio Kamerorkest, Ensemble Modern (Frankfurt) en Deutsche Kammerphilharmonie (Bremen). Met celliste Annie Tangberg richtte hij Duo Percucello op.

Pauline Oostenrijk (hobo)

In Musici

pauline 184Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’.

Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde daarna lessen bij o.a. Han de Vries en Thomas Indermühle. Daarnaast voltooide ze een pianostudie bij Willem Brons.

Pauline Oostenrijk is als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als soliste en kamermusicus getuigen een aanzienlijk aantal cd-opnames. Ze soleerde bij o.a. het Residentie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het orkest van de Westdeutsche Rundfunk Köln, het Salzburger Kammerorchester, l’Orchestre d’Auvergne en het Orkest van het Oosten. Verschillende componisten schreven werken voor haar, waaronder Louis Andriessen (‘To Pauline O’ voor hobo solo). Ze treedt regelmatig op met haar zus, de sopraan Nienke Oostenrijk in het Ensemble Oostenrijk-Jansen (barokensemble met klavecinist David Jansen en cellist Maarten Jansen). Ze geeft recitals met pianist Ivo Janssen en is lid van het gezelschap Nieuw Amsterdams Peil, dat hedendaagse kamermuziek uitvoert, en van het Blazers Kamer Collectief.

Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden.

In opdracht van de Raad van State componeerde ze, ter gelegenheid van het zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix, een werk voor althobo en klein ensemble, dat ze in november 2005 voor Hare Majesteit heeft uitgevoerd.

Onlangs verscheen haar eerste boek: ‘De geest van Stotijn en andere muziekverhalen’. Hierin voegt ze haar ervaringen als musicus, haar heldere waarnemingen en haar rijke fantasie op een geheel eigen wijze samen tot wonderlijke, ontroerende en soms hilarische vertellingen. Het Algemeen Dagblad sprak van een opvallend dubbeltalenten vergeleek haar zonder reserve met schrijvers als Anna Enquist en Maarten ’t Hart. Hiermee heeft de, toch al zo veelzijdige, carrière van Pauline Oostenrijk een veelbelovende nieuwe wending genomen.

Dorian Cooke (fagot)

In Musici

dorian 184Dorian Cooke, geboren te Den Haag, studeerde fagot aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Johan Steinmann. Daarnaast volgde ze masterclasses bij Brian Pollard. Ze vervolgde haar studie in Berlijn aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler bij prof. Klaus Thunemann en Frank Forst. Van 1997 tot 1998 was zij eerste fagottiste van het Orkest van het Oosten; nadien vervulde ze dezelfde functie in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanaf 1 januari 2000 is zij eerste fagottiste bij het Residentie Orkest. Naast het musiceren in het orkest speelt Dorian Cooke graag in kamermuziekverband. Sinds 1998 is zij lid van het Nederlands Blazers Ensemble. Ook speelt zij bij het hedendaagse ensemble Nieuw Amsterdams Peil. Een aantal componisten, onder wie Frigyes Hidas, Theodor Burkali, Stephen Melillo, Vincente Moncho en Harrie Janssen, schreven composities voor haar. Opnames hiervan zijn uitgebracht op cd.

Koen Kaptijn (trombone)

In Musici

koen-trombone-184Koen Kaptijn is naast zijn publieke voorkomen als trombonist, componist en docent aan de Master Modern Muziektheater in Rotterdam voornamelijk koenstenaar.
Wat hebben een IBM 7090, Belcampo, Koene Ridders, Modernistisch Bloemetjesbehang, het verlaten van veilige havens, Splendor, Orkater, Jeroen Bosch, Xenakis, Erwtensoep, Monografen, Eva Hesse en fagotrieten met elkaar te maken? Misschien niet veel, wellicht de hele wereld. En dan nog iets; willen is Koenen.

Ron Schaaper (hoorn)

In Musici

ron 184Ron Schaaper (’73) studeerde bij P.Hoekmeijer aan het conservatorium te Utrecht. Na zijn afstuderen specialiseerde hij zich op de kamermuziek en maakte hij deel uit van het NOG-ensemble en het Euterpe blaaskwintet.Met beide ensembles maakte hij verscheidene opnames. Hierna ging hij zich ook oriënteren op het symfonische repertoire. Eerst op de solo hoorn plaats in het Radio Symfonie Orkest, daarna in het Residentie Orkest. Naast het Residentie Orkest is Ron nog steeds actief in de kamermuziek o.a. bij het Orlando blaaskwintet, het Nieuw Amsterdams Peil en uiteraard het Nederlands Blazers Ensemble. Hij musiceerde o.a. met Daniel Blumental, Marc-André Hamelin, Sergio Azzolini, Janine Jansen, Liza Ferschtman en vele anderen.

Gertjan Loot (trompet)

In Musici

Gertjan 184Gertjan Loot is geboren in het Limburgse Cadier en Keer. Eenmaal naar Friesland verhuisd begint de dan elfjarige Gertjan met trompet spelen. Na een periode op (es)cornet in diverse brassbands neemt hij uiteindelijk de trompet weer ter hand. Hij besluit trompet te gaan studeren aan het Conservatorium in Leeuwarden. Na Leeuwarden studeert Gertjan Loot aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en krijgt hier o.a. les van Peter Masseurs (trompettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Na zijn studie in 1990 speelt hij in diverse orkesten en ensembles. Hij heeft ondermeer in het orkest van de Hoofdstad Operette en bij orkest ‘De Volharding’ gespeeld. Naast moderne trompet speelt Gertjan Loot ook baroktrompet, piccolo en bugel. Op dit moment is Loot werkzaam als baroktrompettist in verschillende barokorkesten in binnen- en buitenland. Vanaf 2004 is hij verbonden als solotrompettist aan het Residentie Orkest in Den Haag en sinds 2006 is hij betrokken bij het ensemble Nieuw Amsterdams Peil

Mick Stirling (cello)

In Musici

mick 184Michael Stirling studeerde cello aan de Guildhall School of Music bij Leonard Stehn en Raphael Wallfisch. Hij vervolgde zijn studie aan het Banff Centre in Canada en het New England Conservatory in Boston. Van 1989 tot 1997 was Michael eerste cellist van het Ensemble Modern in Frankfurt, waarmee hij verscheidene keren als solist optrad. In deze jaren was hij ook lid van het Raphael Ensemble. Michael voegde zich in 1997 bij het Brindisi String Quartet en speelde met het drie jaar alvorens hij besloot een nieuw kwartet te vormen, het Greenwich Quartet. Onlangs richtte hij tevens het Brindisi Piano Trio op. Michael is een veelgevraagde gast bij diverse andere kamermuziekensembles in binnen- en buitenland. Hij was vele jaren een regelmatige gastspeler bij het Chamber Orchestra of Europe. Sinds 2000 heeft Michael zijn werkterrein uitgebreid naar het symfonisch repertoire en was solocellist bij orkesten als het London Symphony Orchestra, het Philharmonia Orchestra en het English Chamber Orchestra. In september 2003 begon hij in zijn functie als solo cellist van het Radio Filharmonisch Orkest.

Dario Calderone (contrabas)

In Musici

dario 184Dario Calderone is een van de meest representatieve contrabassisten van zijn generatie: opgeleid als klassiek uitvoerder, besloot hij vroeg in zijn carrière om zich te richten op nieuwe experimentele technieken en op het repertoire van de laatste veertig jaar. Hij is één van de weinige studenten van Stefano Scodanibbio en hij heeft daarnaast muziektjeater gestudeerd bij Georges Aperghis aan de HKB van Bern.

Dario Calderone wordt gewaardeerd als kamermusicus en solist: hij is lid van het Nieuw Ensemble (NL), Ensemble Algoritmo (IT) en Ensemble Laboratorium (ZW), hij werd regelmatigd uitgenodigd bij het ASKO/Schoenberg Ensemble en Klangforum Wien.

Hij werkte samen met een aantal componisten, waaronder Salvatore Sciarrino, Ivan Fedele, Yannis Kyriakides, Georges Aperghis, Beat Furrer, Bernhard Lang, Terry Riley, Louis Andriessen, Robert Ashley en een reeks componisten van zijn eigen generatie, bij het ontwikkelen van solostukken voor contrabas en kamermuziek met contrabas. In 2008 was hij mede-oprichter van CO2, een duo met fluitiste Riccarda Caflisch.

Dario werd opgenomen door Wergo, Stradivarius, Attacca Records, Dynamic, Unsounds and Nbb Records. Hij gaf masterclasses op de Accademia di S. Cecilia in Rome, het Conservatorium van Amsterdam, het Uzbekistan staatsconservatorium en de Shanghai Music Academy. De prijzen die hij heeft gewonnen betreffen onder meer een eerste prijs van de W. Benzi competitie in 2002 en IMD Darmstadt Stipendiumprize in 2006.

Hij speelt een begin negentiende eeuwse Chanot contrabas en een vijfsnarige Mattei, kopie van Marcucci (1984).

Eline van Esch (fluit)

In Musici

eline 184Eline van Esch geboren te Den Haag studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Koos Verheul en Harrie Starreveld waarna ze haar postgraduate examen behaalde aan de Royal Academy of Music in Londen bij William Bennett.
Ze is sinds 1989 als solofluitiste verbonden aan het Residentie Orkest te den Haag.
Eveneens speelt ze regelmatig in het Chamber Orchestra of Europe met dirigenten als Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Sir Neville Marriner, Heinz Holliger en Murray Perahia ten behoeve van tournees en cd opnames.
Naast het symfonisch- en kamerorkestrepertoire richt Van Esch haar aandacht op 20ste eeuwse muziek voor kleinere bezetting.
Met het ensemble Nieuw Amsterdams Peil concerteert ze in bijzondere programma’s vaak met compositieopdrachten speciaal gemaakt voor dit ensemble.
Recentelijk bracht Eline van Esch haar CD INCANTATIONS met muziek van André Jolivet op de markt bij het label ETCETERA.

 

Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet)

In Musici

lars 184Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) studeerde bij Charles Neidich aan The Juilliard School for Music te New York en bij Walter Boeykens te Rotterdam, mede dankzij the Fullbright Scholarship, Stg. Fonds voor de Podiumkunsten, Nuffic Beurs. Hij behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. In 1999 behaalde hij de Philip Morris Kunstprijs en in 2003 werd hem de Stichting Accelerando Beurs uitgereikt. In 1999 debuteerde Lars met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam. In 2001-2002 verzorgde hij in de Rising Stars Concertserie met zeer veel succes recitals in New York en op de grote Europese concertpodia. Lars treedt ieder seizoen regelmatig op tijdens de Spectrum Concerts te Berlijn en op de diverse internationale podia. Hij treedt bovendien regelmatig op met gerenommeerde ensembles zoals Altenberg Trio Wien, Auryn Kwartet en het Quatuor Danel. Tevens werkte hij als solist samen met dirigenten als Marc Soustrot, Michel Tabachnik, Hartmut Haenchen, Ed Spanjaard, Alan Buribayev en Jurjen Hempel met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Het Brabants Orkest, Het Gelders Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Philharmonischer Orchester Hagen , National Symphony of Portugal en het Nieuw Ensemble. Speciaal voor hem schreef de Griekse componist Theodoris Abaziz het werk EURO (wereldpremière in de Carnegie Hall en de Europese première in het Concertgebouw Amsterdam). In 2005 vertolkte hij de wereldpremière van het Klarinetconcert van Willem Jeths. Lars kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut CD in de categorie “Young Masters”. Verder verscheen er op het Naxos label werk van Ernst von Dohnànyi, Ernst Toch, John Harbison en Paul Hindemith. Tevens verscheen zijn debuut bij Challenge Records met werk van Max Reger en deze werd lovend door de internationale pers ontvangen. Lars is verbonden aan het Brabants conservatorium als hoofdvakdocent klarinet en is artistiek leider van het Toonfestival Brabant te Den Bosch. Ook speelt hij in het Orlando Blaaskwintet en treedt regelmatig op in The Acadamy of Saint Martin in the Fields. Hij vormt een vast duo met pianist Hans Eijsackers.

Godelieve Schra (harp)

In Musici

Godelieve-met-184Als soliste trad Godelieve Schrama onder andere op met het Radio Kamer Orkest (nu: Radio Kamer Philharmonie), het Residentie Orkest, het Rotterdams Filharmonisch Orkest , Musikkollegium Winterthur, de Dortmunder Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze werkte samen met dirigenten als Frans Brüggen, Ton Koopman, Reinbert de Leeuw, Anthony Halstead, Gérard Korsten, Lev Markiz, Peter Eötvös, Matthias Bamert, Jac van Steen en Ed Spanjaard. Als harpiste van het gerenommeerde ASKO|Schönberg Ensemble speelt zij het gehele repertoire voor ensemble uit de 20ste en 21ste eeuw.
Kamermuziek speelt Godelieve Schrama tijdens festivals zoals het Orlando Festival, het West Cork Chamber Music Festival en het Delft Chamber Music Festival. Zij doet dit samen met musici als Emily Beynon (fluit), Andrea Lieberknecht, (fluit )Vesko Eschkenazy (viool), Mikhail Zemtsov (altviool), Thomas Selditz,(altviool), Larissa Groeneveld (cello), het Auryn strijkkwartet, het Vanbrugh strijkkwartet, sopraan Charlotte Riedijk en organist Thomas Nowak.
Godelieve Schrama bespeelt een Lyon & Healy style 23 en een Lyon & Healy model Salzedo. Haar muziekopnames worden sinds 2010 uitgebracht op het label MDG (Musikproduktion Dabringhaus und Grimm).
Naast uitvoeringen van het bestaande repertoire speelt zij ook werken die ontstonden naar aanleiding van door haar verstrekte compositieopdrachten. Deze resulteerden o.a. in een CD met Nederlandse harpconcerten. De laatste jaren verschijnen er op haar verzoek vooral nieuwe kamermuziekwerken, van onder andere Klaas de Vries (2005), Oene van Geel (2006), Param Vir (2008) en Micha Hamel (2010-2011). In samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines realiseert ze muziektheaterproducties, zoals Black Feather Rising, een kameropera van de Engels-Indiase componist Param Vir die in 2008 in première ging.
Sinds 2001 is Godelieve Schrama Professor für Harfe / Professor of Harp aan de Hochschule für Musik in Detmold (Duitsland) Zij geeft binnen die functie regelmatig masterclasses en zomercursussen.