English

Dario Calderone (contrabas)

dario 184Dario Calderone is een van de meest representatieve contrabassisten van zijn generatie: opgeleid als klassiek uitvoerder, besloot hij vroeg in zijn carrière om zich te richten op nieuwe experimentele technieken en op het repertoire van de laatste veertig jaar. Hij is één van de weinige studenten van Stefano Scodanibbio en hij heeft daarnaast muziektjeater gestudeerd bij Georges Aperghis aan de HKB van Bern.

Dario Calderone wordt gewaardeerd als kamermusicus en solist: hij is lid van het Nieuw Ensemble (NL), Ensemble Algoritmo (IT) en Ensemble Laboratorium (ZW), hij werd regelmatigd uitgenodigd bij het ASKO/Schoenberg Ensemble en Klangforum Wien.

Hij werkte samen met een aantal componisten, waaronder Salvatore Sciarrino, Ivan Fedele, Yannis Kyriakides, Georges Aperghis, Beat Furrer, Bernhard Lang, Terry Riley, Louis Andriessen, Robert Ashley en een reeks componisten van zijn eigen generatie, bij het ontwikkelen van solostukken voor contrabas en kamermuziek met contrabas. In 2008 was hij mede-oprichter van CO2, een duo met fluitiste Riccarda Caflisch.

Dario werd opgenomen door Wergo, Stradivarius, Attacca Records, Dynamic, Unsounds and Nbb Records. Hij gaf masterclasses op de Accademia di S. Cecilia in Rome, het Conservatorium van Amsterdam, het Uzbekistan staatsconservatorium en de Shanghai Music Academy. De prijzen die hij heeft gewonnen betreffen onder meer een eerste prijs van de W. Benzi competitie in 2002 en IMD Darmstadt Stipendiumprize in 2006.

Hij speelt een begin negentiende eeuwse Chanot contrabas en een vijfsnarige Mattei, kopie van Marcucci (1984).