English

Nieuw Amsterdams Peil (NAP) werd in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Als collectief richten zij zich op het spelen van een breed kamermuziek- en muziektheater repertoire in een flexibele bezetting. Hun focus ligt hierbij op de muziek van nu. De musici voelen zich eerder een ‘band’ dan een ensemble: weinig hiërarchie en veel eigen inbreng door iedere speler afzonderlijk. Het feit dat er zonder dirigent wordt gespeeld vereist van de musici een grote alertheid en geeft hen meer vrijheid. De verhoogde concentratie die dit oplevert is een belangrijke meerwaarde.

Onderscheidend zijn de vele nieuwe muziektheater producties die voor NAP worden geschreven, waarin de ideeën van de componist altijd centraal staan. Voorbeelden van succesvolle interdisciplinaire projecten met Nederlandse componisten zijn: Urwald van Arnold Noordegraaf (met film), Giacometti van Elmer Schönberger (met dans), Conversations with my mother van Benedict Weisser (met toneel), Narcissus van Calliope Tsoupaki (met geur), Aan Barrels met muziek van Reza Namavar en Janco Verduin (voor draaiorgel), Reclining Woman van Astrid Kruisselbrink (met beeldende kunst) en het spraakmakende muziektheater Anaïs Nin van Louis Andriessen.

In mei 2017 staat een Nederlandse tournee van Uwe Leipe Mastdramnis van Rob Zuidam in regie van Jeroen De Man op het programma.

Heleen Hulst
viool

Dorian Cooke

fagot

Koen Kaptijn

trombone

Mick Sterling

cello

Gerard Bouwhuis

piano

Pauline Oostenrijk

hobo

Gertjan Loot

trompet

Ron Schaaper

hoorn

Lars Wouters van den Oudenweijer


klarinet

Eline van Esch,

dwarsfluit

Dario Calderone

contrabas

Godelieve Schrama

harp

Niels Meliefste

slagwerk

Uit het repertoire van Nieuw Amsterdams Peil
Sjostakovich – The Storm (op. 127)
Peter Schat – Canto General
Guus Janssen- Sterf Aria from Faust