Bijzondere productie over het Berlijn tussen 1928 en 1933, gezien door de ogen van een jonge Engelse schrijver – Christopher Isherwood springt in gedachten – die zich aansluit bij een cabaret dat geheimzinnige experimenten uitvoert. Regisseur Reynold Reynolds gebruikte bestaand filmmateriaal uit de voor-nazitijd. Live begeleiding door de musici van Nieuw Amsterdams Peil.

Die Verlorenen baseert zich op filmmateriaal in de sfeer van het Berlijn van de vroege jaren dertig. De opkomst van nazi-Duitsland in deze turbulente tijd zorgde ervoor dat de productie van de film Die Verlorenen werd gestopt. Reynolds ontdekte en voltooide de film tussen 2011 en 2013. Bijna alle scènes zijn opgenomen in openbare Berlijnse kunstruimtes zoals Haus der Kulturen der Welt en het Sprengel Museum.

De jonge Engelse schrijver Christopher sluit zich in Berlijn aan bij een cabaret dat bestaat uit een excentrieke oude man, jonge kunstenaars, dansers, artiesten en musici. In de kelder is Christopher getuige van experimenten die zich op de scheidslijn afspelen tussen leven en dood en die eerder geheimzinnig zijn dan wetenschappelijk.

De titel verwijst naar het boek dat Christopher Isherwood begon te schrijven na zijn verblijf in Berlijn tussen 1929 en 1933. ‘The lost’ betekent – met de tragische politieke gebeurtenissen in Duitsland in het achterhoofd – niet alleen de ‘verdwaalden en de verdoemden’, maar verwijst ook naar individuen die door de gerespecteerde gemeenschap worden uitgestoten.

Muzikale begeleiding door Gerard Bouwhuis (piano), Heleen Hulst (viool en foley), Jellantsje de Vries (viool en foley).

In samenwerking met het Muziekgebouw aan ’t IJ.

“Dit is iets dat beleefd moet worden”
Herman Rosenberg, Het Financieel Dagblad

“De combinatie blijkt grandioos: alsof film en hal voor elkaar gemaakt zijn.”
Sandra Smeets, NRC Handelsblad (*****)