Gezien Giacometti is een dansconcert, geïnspireerd op het werk van de schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti. Zwaartepunt van het programma is Achttien dagen, een nieuwe, speciaal voor deze voorstelling geschreven compositie van Elmer Schönberger met een duur van ongeveer drie kwartier.

Dramatisch uitgangspunt van Achttien dagen zijn de sessies die Giacometti wijdde aan het schilderen van een portret van de Amerikaanse schrijver/kunstcriticus James Lord. Lord schreef hierover het boek A Giacometti Portrait (1965).

Opmaat voor Achttien dagen vormt Stravinsky’s Duo concertant voor viool en pianoC, een muziek van geëtste lijnen en welsprekende gebaren die meteen al in de openingsmaten een duidelijke voorecho laat horen van het cimbalom dat in Achttien dagen een prominente rol speelt. Stravinsky en Giacometti waren erg op elkaar gesteld vanaf het moment – pas in 1957 – dat ze elkaar persoonlijk leerden kennen. Ook Stravinsky liet zich door Giacometti portretteren, onder meer in 1965, een half jaar na James Lord. Deze sessie is op foto en film is vastgelegd.

Achttien dagen

A Giacometti Portrait van James Lord is een intrigerend boek, dat een uniek inzicht in het creatieve proces geeft. Giacometti portretteerde James Lord en Lord deed buiten medeweten van de kunstenaar gedetailleerd verslag van alle sessies. Hij noteerde diens uitspraken en hartenkreten, en gaf aldus een indringend beeld van de worstelingen tijdens de totstandkoming van het werk. Een exceptioneel kunsthistorisch document is de reeks foto’s waarop Lord na afloop van elke sessie de tussenstand van het schilderij vastlegde: tezamen tonen zij de genese van een schilderij.
Achttien dagen wil niet alleen op gestileerde wijze iets hoorbaar maken van een door trial and error geplaagd creatief proces maar ook in de gedaante van solo’s (altviool) proeven van muzikale portretkunst bieden. Achttien dagen gaat over forma formans, de zich vormende vorm: zowel schilderij als muziek vinden al doende hun definitieve vorm. Definitie? Giacometti: ‘We zijn een heel eind gekomen. We hadden nog verder kunnen komen, maar we zijn een heel eind gekomen.

Klik hier voor de website van Gezien Giacometti

‘…schitterend in eenvoud, esthetiek en muzikaliteit…’

– Sander Hiskemuller, Trouw (****)

Componist: Elmer Schönberger
Choreografie: Beppie Blankert
Dansers: Corneliu Ganea, Manuel Paolini
Première: 30 september 2015